Talentontwikkeling
Stichting STAD
Iedere jongere heeft talenten. Door in te spelen op hun sterke punten, voelen jongeren zich zelfverzekerder en ervaren zij voldoening. Zo ontstaat er meer betrokkenheid bij jongeren. Zo pakt STAD dit aan.
De bouwstenen geven je waardevolle inzichten en praktische tips voor een samenwerking met jongeren. Draai de kubus en ontdek alle informatie!
Als je jongeren hebt weten te bereiken en betrekken, ga je met elkaar aan de slag. Vaak is dat op inhoudelijk gebied, namelijk het onderwerp of thema waarvoor jullie samenkomen. Jongeren willen ook iets leren en hebben daardoor iets te halen. In het werken met jongeren is het daarom belangrijk om regelmatig stil te staan bij hun talentontwikkeling.
Het is voor jongeren essentieel om te ervaren waar hun sterke punten liggen en om de ruimte te voelen om te kunnen oefenen, ontdekken en ontwikkelen. Hier aandacht aan schenken en ruimte voor maken in je proces, zijn belangrijke voorwaarden om te voldoen aan de basisbehoefte Competentie van jongeren. Plan hier dus voldoende tijd voor in tijdens het project.
Iedere jongere heeft talenten. Maar niet iedere jongere is zich daar goed van bewust. Door in te spelen op hun sterke punten, voelen jongeren zich zelfverzekerder en ervaren zij voldoening. Zo ontstaat er meer betrokkenheid bij de jongeren. Bovendien geef je ze zo de mogelijkheid om het beste uit zichzelf te halen, voor datgene waar jullie samen aan werken. Dus achterhaal samen met de jongeren: wat gaat hen goed af, waar worden ze warm van en wat geeft ze (meer) energie?
Bij NJR hebben we een specifieke methode ontwikkeld die je hiervoor kunt gebruiken: het Sterke Punten Spel. Met dit spel leren jongeren wat hun sterke punten zijn én hoe ze deze kunnen inzetten. Het Sterke Punten Spel is ook een leuke werkvorm als je voor het eerst gaat werken met een groep jongeren. Heb je interesse in trainingen over de sterke punten? Dan kunnen wij je daar ook bij helpen via onze Changemaker Academy.
Interesses, behoeften en sterke punten kunnen veranderen bij jongeren. Wil je jongeren lang bij je houden (zie ook bouwsteen ‘Binden & boeien’), ben je dan bewust van deze veranderingen. Speel daarop in en maak van hun talent(ontwikkeling) een terugkerend thema.
Als jongeren hun sterke punten kennen, weten zij (en jij) beter waar ze goed in zijn en hoe ze dat kunnen gebruiken om succes te behalen. Door ruimte te maken voor hun talenten, versterk je het gevoel van eigenaarschap. Dat helpt weer om intrinsieke motivatie te stimuleren en jongeren langdurig te blijven binden en boeien. Een participatieproces is daarom ook een mooie kans voor jongeren om nieuwe dingen te oefenen en nieuwe kanten van zichzelf te ontdekken. Fouten maken mag altijd. Participeren betekent ook nieuwe dingen (kunnen) leren. Op deze manier investeer jij ook in hun ontwikkeling.
Andere belangrijke waarden die jongeren meebrengen, zijn hun eigen ervaringen. Maak gebruik van die ervaringskennis. Soms is het voldoende als ze jong, student of werkende zijn, maar het kan ook gaan over een specifiek thema. Zoals ervaringen met jeugdzorg, een vluchtelingenverleden of een chronische aandoening. De ervaring van jongeren kan ook ingezet worden als een belangrijke waarde of talent. Dit vergroot de kwaliteit van de input. Dit zorgt voor meer passend beleid met meer draagvlak en meer impact.
Bij het MDT-jongerenpanel staat talentontwikkeling centraal. Iedere twee jaar, bij het werven van nieuwe jongeren, wordt er opnieuw een training Sterke Punten gegeven. Om de nieuwe jongeren te leren kennen, maar ook omdat de talenten en interesses van jongeren na een paar jaar kunnen veranderen. Daarnaast kunnen jongeren in drie jaar tijd doorgroeien naar rollen met meer verantwoordelijkheden. Zo krijgen jongeren tijdens hun panellidmaatschap ruimte om te werken aan hun talentontwikkeling en zich in te zetten vanuit hun eigen interesses. Meer weten? Kijk dan op MDT-jongerenpanel.