Oriëntatie
Fonds 21
Jongerenparticipatietrajecten beginnen vaak op verschillende manieren. Op welke manier je ook begint: een goed doordachte oriëntatiefase is altijd belangrijk. Zo pakt Fonds 21 dit aan.
De bouwstenen geven je waardevolle inzichten en praktische tips voor een samenwerking met jongeren. Draai de kubus en ontdek alle informatie!
Jongerenparticipatietrajecten beginnen vaak op verschillende manieren. Soms begint het op initiatief van de jongeren zelf. Vanuit een behoefte, of omdat ze een kans zien om hun stem te laten horen. Het kan ook zijn dat jij als beleidsmaker of professional het initiatief neemt. Bijvoorbeeld om jongeren te betrekken bij jouw werk(domein). Op welke manier het ook begint: een goed doordachte oriëntatiefase is altijd belangrijk.
In deze fase denk je na over wat de meerwaarde voor jongeren is om met jou als beleidsmaker of professional samen te werken: what's in it for them? Hoe ervaren zij waardering voor hun inzet en wat hebben ze nodig om zich serieus genomen te voelen? Dat geldt vanaf de allereerste betrokkenheid van de jongeren tot het allerlaatste moment dat je hen betrekt.
Alle informatie die je in deze fase verzamelt, biedt een stevige basis voor betekenisvolle jongerenparticipatie. Het biedt houvast bij het ontwikkelen van een goed doordacht en betekenisvol initiatief. Ook helpt het bij de toepassing van de andere bouwstenen.
Het betrekken van jongeren in deze fase is echt van groot belang. Zo kun je namelijk alvast toetsen of jouw behoefte aansluit bij die van de doelgroep. Dat hoeven niet per se dezelfde jongeren te zijn met wie je straks gaat werken. Toch is het fijn als jongeren uit deze eerste fase betrokken blijven. Want wanneer je jongeren in een vroeg stadium betrekt, vergroot het hun gevoel van eigenaarschap. Ze zullen zich sneller verantwoordelijk voelen. En actief meewerken om datgene waar ze eigenaar van zijn te beheren, te onderhouden en te ontwikkelen. Ook voelen zij zich meer verbonden met jou en het traject. Dat zorgt voor een gelijkwaardige en gewaardeerde relatie.
Structurele participatie is waardevoller dan eenmalige participatie; voor jezelf én voor de jongeren. Dat betekent namelijk dat je duurzaam investeert in de kennis, behoeften en ideeën van jongeren. Zo blijven zij langer en intensiever verbonden. Ook straalt het vertrouwen uit. Zie ook bouwsteen ‘Binden & boeien’.
Neem de tijd voor de Oriëntatiefase, betrek collega’s en betrek vooral ook jongeren in deze fase. Zo krijg je waardevolle input en vergroot je het draagvlak van alle betrokkenen. In deze fase hoef je nog niet in middelen te denken, maar ga je juist ontdekken waarom je jongeren wilt laten participeren.
Bij het opzetten van een jongerenpanel voor de Gemeente Utrecht zijn er eerst gesprekken gevoerd met jongeren. Zo ontdekten beleidsmakers de wensen en behoeften van jongeren. Hierdoor kon er een goede balans gevonden worden tussen inspraak en participatie. Het jongerenpanel Utrecht, nu bekend als Young Minds Utrecht, is inmiddels een diverse groep die jongeren van verschillende culturele, maatschappelijke en economische achtergronden betrekt en verbindt bij het maken van beleid voor de stad Utrecht. Meer weten? Kijk dan op Young Minds Utrecht.