Kunnen jullie iets meer vertellen over jullie organisatie?
Wij zijn Mijn Masker Af, een jongereninitiatief dat al tien jaar bestaat. Ons doel is om jongeren te ondersteunen door open te praten over verlies, of het nu gaat om rouw, scheiding of andere vormen van verlies. Onze ervaringsdeskundige jongeren delen hun persoonlijke verhalen tijdens gastlessen en doorbreken zo taboes. Hiermee willen we anderen aanmoedigen hun emoties bespreekbaar te maken en hun ‘masker’ af te zetten.
Naast gastlessen aan jongeren, bieden we ook presentaties en trainingen aan voor ouders, docenten en hulpverleners over hoe ze jongeren kunnen ondersteunen bij verlies. Wij krijgen ondersteuning van een professionele organisatie, die ons voorziet van de juiste training, materialen en begeleiding om onze activiteiten mogelijk te maken.
“Wij hebben een missie: problemen die jongeren hebben bespreekbaar maken.”
Wat motiveert jullie jongeren om betrokken te zijn? Hoe pakken jullie dat aan?
Wat jongeren motiveert om betrokken te zijn bij onze activiteiten is de kracht van herkenning en steun. Door open te zijn over hun ervaringen met verlies, merken ze dat ze niet de enigen zijn, wat hen helpt om veerkrachtig in het leven te staan. Ze voelen zich gehoord, gewaardeerd en erkend, en dit geeft hen de motivatie om anderen te helpen. We pakken dit aan door hen een actieve rol te geven in gastlessen, waar ze hun eigen verhaal delen en anderen aansporen om ook open te zijn. Hierdoor ontstaat een sterke onderlinge verbondenheid en steun. Het mooie is dat ná elke gastles er wel een paar jongeren zijn die vervolgens ook wel mee willen gaan naar een volgende gastles.
Welke tip of advies heeft Mijn Masker Af rondom de bouwsteen Motiveren voor betere jongerenparticipatie?
Ons advies is om te zorgen dat jongeren zich gehoord, gezien, gewaardeerd en erkend voelen. Dit vormt de basis voor intrinsieke motivatie. Bij Mijn Masker Af verwelkomen we elke jongere, ongeacht hun ervaringen, zolang er wederzijds respect is. Hierdoor sluiten jongeren zich graag aan, en ervaren jongeren begeleiden nieuwkomers. Belangrijk is ook het betrekken van volwassenen, zoals docenten, door hen te trainen om beter met jongeren om te gaan. Als volwassenen beter begrijpen wat jongeren nodig hebben, voelen jongeren zich meer erkend en gemotiveerd om actief deel te nemen, zowel voor zichzelf als samen met anderen.