Kunnen jullie iets meer vertellen over jullie organisatie?
Sinds 2007 legt Stichting STAD, als één van de eerste jongerenorganisaties in Nederland, de verantwoordelijkheid volledig bij haar jongeren. Jongerenparticipatie is bij STAD niet slechts meedenken of meebeslissen, maar zélf doen. Jongeren bedenken, ontwikkelen en realiseren zelf de meest uiteenlopende jongereninitiatieven. Van Queerfeest tot straatvoetbaltoernooi, van modeshow tot technofestval. Geen idee is te gek. Stichting STAD stelt slechts de kaders en waarborgt de haalbaarheid.
Hoe geven jullie ruimte aan talentontwikkeling bij deelnemende jongeren?
Het eigenaarschap van de initiatieven ligt volledig bij de jongeren. Dit is de sleutel tot het succes van Stichting STAD. Jongeren (her)kennen de behoefte van andere jongeren en weten zelf het beste de kanalen in te zetten om andere jongeren bij hun initiatief te betrekken. Dit draagvlak maakt de initiatieven tot een succes. Maar betekenisvolle jongerenparticipatie is voor Stichting STAD de leerontwikkeling van de participerende jongere. De STAD methodiek draagt enorm bij aan het versterken van het zelfvertrouwen van de participerende, en daarmee uiteindelijk tot totale doelgroep jongeren.
Welke tips of advies heeft STAD rondom de bouwsteen Talentontwikkeling voor betere jongerenparticipatie?
Stichting STAD realiseert zo’n 100 jongereninitiatieven per jaar vanuit 8 verschillende vestigingen. Dit kan zij niet alleen. De wil om aansluiting te zoeken bij de doelgroep en het vertrouwen die wij als volwassenen; professionals, hulpverleners, beleidsmedewerkers hebben in jongeren dragen enorm bij aan het succes van jongerenparticipatie. Jongeren worden nog teveel gezien als een probleem. Investeren in (betrokken) jongerenparticipatie zal leiden tot betrokken jongeren die graag onderdeel willen zijn van de oplossing van deze ‘problemen’.